Presajanje tkiv umrlih darovalcev

Roženica

Namen presaditve je izboljšanje vidne ostrine pri zamotnjeni roženici. Zamotnjeno roženico z okroglim trepanom odstranimo in na isto mesto všijemo prozorno roženico umrlega darovalca. Imunosupresivna terapija v večini primerov ni potrebna.

Kosti

Presaditev kosti mrtvega darovalca pride v poštev, kadar se bolnikova lastna kost po poškodbi ne celi in ostaja poškodovana, se upogiba na nepravem mestu,  za korekcijo dolžine kosti, za zapolnitev praznine po odstranjenem tumorju ali ciste, za korekcijo prirojenih anomalij, skratka za nadomeščanje dela kosti ali celotne kosti. Sterilno odvzeto kost mrtvega darovalca na poseben način obdelamo in hranimo v kostni banki do 5 let.

Koža

Pri velikih opeklinah potrebujemo "začasni kožni obliž", ko pri bolniku ne moremo odvzeti dovolj lastne kože, da bi pokrili opečene dele. Ta obliž preprečuje vdor bakterij, izgubo vlage, beljakovin, toplote in zmanjšuje bolečino. Začasni obliž deluje približno 3 tedne. Kožo pridobimo od mrtvih darovalcev, sterilno odvzeto hranimo v kožni banki.

 

Postanite darovalec tudi vi!


Slovar

sledljivost

zmožnost ugotavljanja lokacije in identifikacije delov človeškega telesa na vsakem koraku od njihovega pridobivanja, med predelavo, testiranjem in shranjevanjem, vse do razdeljevanja prejemniku ali odstranitvijo, ki vključuje zmožnost identifikacije darovalca in tkivne banke ter zmožnost identifikacije prejemnika v transplantacijskem centru. Sledljivost pomeni tudi zmožnostjo ugotavljanja lokacije in identifikacije vseh ustreznih podatkov, povezanih z izdelki in materiali, ki pridejo v stik s temi deli človeškega telesa

več...