Presajanje tkiv umrlih darovalcev

Roženica

Namen presaditve je izboljšanje vidne ostrine pri zamotnjeni roženici. Zamotnjeno roženico z okroglim trepanom odstranimo in na isto mesto všijemo prozorno roženico umrlega darovalca. Imunosupresivna terapija v večini primerov ni potrebna.

Kosti

Presaditev kosti mrtvega darovalca pride v poštev, kadar se bolnikova lastna kost po poškodbi ne celi in ostaja poškodovana, se upogiba na nepravem mestu,  za korekcijo dolžine kosti, za zapolnitev praznine po odstranjenem tumorju ali ciste, za korekcijo prirojenih anomalij, skratka za nadomeščanje dela kosti ali celotne kosti. Sterilno odvzeto kost mrtvega darovalca na poseben način obdelamo in hranimo v kostni banki do 5 let.

Koža

Pri velikih opeklinah potrebujemo "začasni kožni obliž", ko pri bolniku ne moremo odvzeti dovolj lastne kože, da bi pokrili opečene dele. Ta obliž preprečuje vdor bakterij, izgubo vlage, beljakovin, toplote in zmanjšuje bolečino. Začasni obliž deluje približno 3 tedne. Kožo pridobimo od mrtvih darovalcev, sterilno odvzeto hranimo v kožni banki.

 

Postanite darovalec tudi vi!


Slovar

mobilne zdravstvene ekipe

ekipe za instrumentalno ugotavljanje možganske smrti in

kirurške ekipe za odvzem:

skupine sodelavcev v nacionalni transplantacijski mreži, ki opravljajo diagnostiko oz. odvzem v UKC Ljubljana, drugih donorskih centrih po Sloveniji oz. po potrebi tudi zunaj Slovenije. Dosegljivi so 24 ur na dan, 365 dni na leto.

več...