Statistika

V Sloveniji smo prvo presaditev jeter opravili leta 1995. Od takrat smo jih uspešno opravili že več kot 130.

več...

 

 

Spremljajte nas

tudi na   

 

 


Darovanje organov in tkiv

Darovanje organov in tkiv po smrti za namen zdravljenja je odločitev, za katero bi bilo prav, da bi o njej razmišljali za časa življenja in v krogu najbližjih. Vsak človek že za časa življenja lahko svojo odločitev zabeleži kot "oporoko". Lahko jo tudi pove svojcem ali bližnjim osebam.

Po smrti osebe preverimo odločitev pokojnika o darovanju. Če zapisa o opredelitvi ne najdemo v zbirki zdravstvenih podatkov, o tem vprašamo bližnje osebe. 

Volja posameznika, da po smrti daruje svoje organe, tkiva ali celice za  namen zdravljenja, je lahko zapisana v elektronski zbirki podatkov zdravstvenega zavarovanja.

Od 29. marca 2004 ima vsakdo, ki želi po svoji smrti darovati za namen zdravljenja, možnost, da svojo odločitev uradno zabeleži. Pri pooblaščeni osebi na prijavnih mestih izpolni posebno izjavo, pooblaščena oseba preveri identiteto darovalca in jo s podpisom potrdi. Izjavo pošlje v priporočeni pošiljki na Slovenija-transplant.

Na  ST podatek iz izjave vpišemo v elektronsko bazo podatkov zdravstvenega zavarovanja. Tiskano izjavo arhiviramo.

Podatki o opredelitvi za darovanje so posebej zaščiteni. Dostop je omogočen le zdravnikom s posebnim pooblastilom na profesionalni kartici in to šele po smrti osebe.

Vsakdo lahko preveri svoje podatke o opredeljenosti za darovanje po smrti osebno na Slovenija-transplantu na podlagi pisne zahteve.

Darovalec ima vso moralno pravico, da svojo prvotno odločitev o posmrtnem darovanju organov tudi prekliče.

Postanite darovalec tudi vi!


Slovar

mobilne zdravstvene ekipe

ekipe za instrumentalno ugotavljanje možganske smrti in

kirurške ekipe za odvzem:

skupine sodelavcev v nacionalni transplantacijski mreži, ki opravljajo diagnostiko oz. odvzem v UKC Ljubljana, drugih donorskih centrih po Sloveniji oz. po potrebi tudi zunaj Slovenije. Dosegljivi so 24 ur na dan, 365 dni na leto.

več...