O psihološki podpori, ki je na voljo bolnikom pred in po transplantaciji pojasnjuje klinična psihologinja dr. Bernarda Logar Zakrajšek objavljamo zvočni posnetek radijske oddaje Svetovalnica.
Psihološka obravnava je del celostne in multidisciplinarne priprave bolnika pred uvrstitvijo na čakalni seznam za presaditev. Klinična psihologinja se z vsakim kandidatom za presaditev podrobno pogovori o bolezni, doživljanju bolezni, omejitvah, s katerimi se oseba sooča v vsakdanjem življenju, o pričakovanjih in strahovih glede posega in življenja po njem.

Kot pravi dr. Bernarda Logar Zakrajšek: »Zanima nas pa seveda tudi ta neka splošna psihosocialna situacija vsakega bolnika, se pravi, kako živi, koliko podpore ima v svojem okolju. Preverimo tudi nekatere specifične psihološke dejavnike, za katere vemo, da lahko vplivajo na izid zdravljenja. To so na primer pretekle čustvene težave, s katerimi se je bolnik morda že soočal, njegovo preteklo psihološko, psihiatrično zdravljenje, če ima kakršne koli težave tudi na področju miselnih funkcij. Vse za to, da bi mu pomagali preiti te težave, da bi bil res, tako kot sem že večkrat rekla, izid zdravljenja dober.«

Celoten posnetek radijske oddaje Skrb za duševno zdravje po transplantaciji (15. 5. 2020, Radio Ognjišče) je na voljo >>> https://avdio.ognjisce.si/cikel/svetovalnica.