Postopki darovanja organov po smrti

KorakOpis postopkov
1. korak
TRAGIČNI DOGODEK
Poškodba glave, možganska kap, srčni zastoj z dolgim oživljanjem, krvavitev v možgane, …
2. korak
PREVOZ V BOLNIŠNICO
Sprejem na oddelek za intenzivno medicino (OIM), intubacija in mehanska ventilacija, zdravljenje z zdravili in vsi ostali ukrepi za rešitev življenja. Žal je prognoza brezupna.
3. korak
POTRJENA MOŽGANSKA SMRT
Dva neodvisna zdravnika specialista, klinični testi in dopolnilna instrumentalna preiskava v skladu z veljavno zakonodajo. Nepovratna odpoved celotnih možganov (obeh hemisfer in možganskega debla).
4. korak
ODLOČITEV ZA / PROTI DAROVANJU
Preverjanje opredelitve umrle/-ga v registru darovalcev po smrti.
Pogovor s svojci, ki ga v skladu z zakonodajo opravimo vedno, tudi ko je volja pokojnega/pokojne znana.
5. korak
VZDRŽEVANJE DAROVALCA_KE
Na OIM intenzivisti/anesteziologi zagotavljajo zadostno perfuzijo in oksigenacijo čez organe. Izvaja se koordinacija vseh potrebnih preiskav za oceno funkcionalnosti posameznih organov in primernosti za presaditev.
6. korak
DODELJEVANJE ORGANOV OZIROMA ALOKACIJA
Izvaja se za vsak organ posebej preko skupne baze podatkov za vse darovane organe in vse končne prejemnike v državah Eurotransplanta. Upoštevajo se številni z zakonom določeni parametri, ki veljajo za vse države članice Eurotransplanta.
7. korak
OBVESTILO O PRIMERNEM ORGANU / ČASOVNICA
Obvestilo o primernem organu za naše bolnike prejmemo v Slovenija-transplant iz centralne pisarne Eurotransplanta.
Slovenija-transplant obvesti prejemniški center v UKC Ljubljana, kjer klinični transplantacijski koordinator (KTK) kontaktira bodočega prejemnika (bolnika). Čas za sprejem ponudbe je kratek, 30 ali 60 minut, odvisno od organa. Ko so vsi organi alocirani, se določi ura za začetek odvzema organov v donorski bolnišnici.
8. korak
ODVZEM ORGANOV V DONORSKI BOLNIŠNICI
Kirurški poseg. Lahko sodeluje več ekip iz tujine. Zaporedje dogodkov je točno določeno. Dokončna ocena primernosti organov. Pravilno shranjevanje in priprava na transport.
9. korak
ODSTRANITEV OBOLELEGA ORGANA
V UKC Ljubljana pri bodočem prejemniku_ci odstranijo obolel organ, npr. srce.
Bolnik se priključi na zunajtelesni krvi obtok.
Sodeluje posebej izkušena ekipa za presaditev srca (kirurgi, anesteziologi, OPMS, …)
10. korak
PREVOZ DAROVANEGA ORGANA
Prevoz poteka od donorske bolnišnice do UKC Ljubljana. Poteka po zraku in po tleh. Pogosto za daljše razdalje uporabljamo vladno letalo Falcon, zelo redko tudi helikopter. Večino prevozov se opravi z reševalnimi vozili.
11. korak
PRESADITEV NOVEGA ORGANA
Po prihodu v UKC Ljubljana darovani organ v prejemnika presadi posebej izkušena in izučena ekipa. To so večurne operacije. Po uspešni presaditvi začne darovani organ v prejemniku takoj delovati.
12. korak
SKRB ZA PREJEMNIKA PO PRESADITVI
Darovani organ pomeni novo življenje, ki prinese tudi nove odgovornosti. Potrebno je doživljenjsko jemanje imunosupresivnih zdravil, ki preprečujejo zavrnitev presajenega organa in skrb za psihofizično zdravje. KTK izvaja redne preglede svojih bolnikov (1 x tedensko, 1 x mesečno in kasneje na pol leta).
13. korak
PRIPRAVE POKOPA IN PROCES ŽALOVANJA SVOJCEV
Začne se že pri pogovoru po dokazani možganski smrti.
Po darovanju sledi organizacija pogreba. Možen je odprt pokop ali upepelitev. Možni so vsi pogrebni postopki v skladu z veroizpovedjo pokojne/-ga.

Klasifikacija umrlih darovalcev 

Strokovni priročniki

Želim se opredeliti
Preko spletne strani
Poišči najbližjo lokacijo
Želim se opredeliti

    Spletno mesto uporablja piškotke za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih .