Presaditev ali transplantacija organov je način zdravljenja končne odpovedi delovanja organov. Je eden največjih dosežkov sodobne medicine. Uporablja se, kadar so vse druge možnosti in metode zdravljenja izčrpane.

Darovanje in presaditev organov sta prepletena. Brez darovanja zdravljenje ni mogoče. Odvzem in presaditev sta medicinsko in logistično zahtevna postopka, kjer je potrebno sodelovanje visoko usposobljenih strokovnjakov, odlična koordinacija številčne ekipe in ustrezno opremljeni prostori. Pri vsaki presaditvi sodeluje prek 100 profilov zdravstvenih delavcev in delavk. Zavod Slovenija-transplant povezuje vse aktivnosti, ki so potrebne, da pacienti na čakalnem seznamu pravočasno dobijo ustrezen organ.

Transplantacijska dejavnost v Sloveniji

Slovenija na področju transplantacijske medicine sodi v sam svetovni vrh. V letu 2022 smo bili ponovno prva država na svetu po številu presaditev src na milijon prebivalcev. Bolniki imajo dostop do vrhunskega zdravljenja v sklopu osnovnega zdravstvenega zavarovanja. S transplantacijami organov vsako leto okoli 120 ljudi dobi novo priložnost za življenje. Izidi zdravljenja so boljši od povprečnih rezultatov držav Eurotransplanta.

Zdravljenje s presaditvijo organov in tkiv izvajajo v edinem transplantacijskem centru, to je UKC Ljubljana (v UKC Maribor izvajajo le presaditve roženic). Center za transplantacijsko dejavnost v UKC Ljubljana od leta 2014 vodi kardiovaskularni kirurg doc. dr. Ivan Kneževič, dr. med. Naloge transplantacijskega centra so skrb za razvoj in koordinacija programov za presaditve organov, tkiv in celic, med drugim tudi:

  • uvrščanje bolnikov na čakalni seznam;
  • obveščanje in priprava bolnikov na poseg;
  • presaditev organov;
  • pooperativna oskrba in doživljenjsko vodenje bolnikov.

V UKC Ljubljana zdravijo s presaditvijo ledvic, src, pljuč, jeter in trebušne slinavke, kože, roženice, srčnih zaklopk, delov kosti in drugih tkiv. Med organi je največ presaditev ledvic. V redkih primerih je možna sočasna presaditev dveh organov (ledvice in trebušne slinavke, srca in ledvice ali jeter in ledvice). Razvoj gre tudi v smeri sočasne presaditve srca in pljuč.

Pediatrične presaditve organov prav tako večinoma opravljajo v UKC Ljubljana, za najmlajše bolnike in ljudi  z zahtevnimi anatomskimi posebnostmi pa so sklenjeni dogovori s specializiranimi transplantacijskimi centri v tujini (npr. Bergamo za presaditev jeter, Gradec za presaditev ledvic).

Več strokovnih pojasnil o posameznih postopkih lahko podajo klinični transplantacijski koordinatorji, ki so sočasno internistični vodje posameznega centra za presaditev določenega organa.

UKC Ljubljana – Transplantacije organov.

Življenje po presaditvi

Številni ljudje po presaditvi živijo povsem običajna, delovno aktivna življenja. Za kvalitetno življenje in dolgoročno uspešnost zdravljenja je potrebno dobro sodelovanje pacientov in zdravnikov. Po presaditvi je potrebno dosledno upoštevati zdravniška navodila in jemati doživljenjsko imunosupresivno terapijo. S hitrim razvojem na področju imunosupresivnih zdravil je zavrnitev presadka redkejša, tudi negativni stranski učinki zdravil se zmanjšujejo.

Največ odgovorov o življenju po transplantaciji lahko podajo prejemniki organov. Poglej navdihujoče in neposredne video zapise o osebnih izkušnjah z zdravniki in zdravstvom, o strahovih, pogumu, strategijah preživetja, o življenju pred in po presaditvi.

Oglej si Izkušnje iz prve roke.

Pogosta vprašanja

Koliko presaditev letno opravimo v Sloveniji?

Kje zdravijo bolnike?

Kakšne so čakalne dobe za zdravljenje s presaditvijo?

Ali si lahko s plačilom zagotoviš prednost pri zdravljenju?

Kdaj je potrebno zdravljenje s presaditvijo organov?

Kje dobim več informacij o izkušnjah z zdravljenjem?

Kje lahko dobim več strokovnih pojasnil?

Želim se opredeliti
Preko spletne strani
Poišči najbližjo lokacijo
Želim se opredeliti

    Spletno mesto uporablja piškotke za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih .