Domov Razstava

Razstava Moja brazgotina, moje življenje

Od oktobra 2022 po krajih Slovenije potuje navdihujoča razstava Moja brazgotina, moje življenje. Os sredine januarja do konca februarja 2024 si jo oglejte v glavni avli (pri kavarni) v celjski bolnišnici. Splošna bolnišnica Celje je eden od ključnih stebrov v nacionalni donorski in transplantacijski mreži.

Razstava aktov prejemnikov organov s spremljajočimi izjavami in strokovnimi pojasnili je neposreden vpogled v darovanje in presaditve organov in tkiv, kjer je veliko dobrih in uspešnih zgodb o solidarnosti, vrhunskih medicinskih dosežkih in uspehov v zdravljenju. Nastala je v sodelovanju med društvi pacientov (Slovensko društvo Transplant, Športno društvo Ditra) in Slovenija-transplantom. Avtor vrhunskih umetniških fotografij je fotograf Miran Juršič.

Ljudje s presajenimi organi so z veliko mero poguma in pozitivne energije povsem razgalili svoje brazgotine, telesa in misli, da bi opravili s tabuji, izrazili hvaležnost in podali ključno sporočilo: postanite darovalci in omogočite življenje. Fotografije dopolnjujejo panoji s strokovnimi pojasnili, spodbudami k pogovoru o darovanju in razlagami pogostih zmotnih prepričanj.

Opravimo s tabuji o darovanju in presaditvi organov

Kdo so ljudje, ki so potrebovali transplantacijo? Kako živijo po zdravljenju? Kako zgledajo njihova telesa? Kaj jim pomenijo brazgotine? Kako poteka darovanje organov? Kako naj se pogovorim o svojih stališčih v družini? Kako se opredelim za darovanje?

Razstava odgovarja na zgornja vprašanja. Namen razstave je, da v vsakdanjih prostorih brez zadržkov govorimo o darovanju organov, da rušimo nepotrebne tabuje in spodbujamo darovanje. Razstava, na kateri žarita življenje in hvaležnost, pri gledalcih spreminja pogled na življenje, na začetke in konce.

Razstava je pobuda za okrogle mize, pogovore in tiskovne konference, kar širi razumevanje o darovanju organov. V sklopu mednarodnega projekta smo jo že predstavili na Poljskem, društvo Transplant pa na kongresu ESOT septembra 2023 v Atenah. V domačem in mednarodnem okolju je že prepoznana kot model inovativne in uspešne prakse komuniciranja darovanja organov. Prav tako je zgleden primer odličnega sodelovanja in dopolnjevanja med uradno inštitucijo in društvi pacientov.

Ogled panojev

Razstavo si v pdf obliki lahko ogledaš tukaj.

Gostovanja

  • 7. oktober – 4. november 2022: Avla UKC Ljubljana (otvoritev ob evropskem dnevu darovanja)
  • 10. november – 6. december 2022: Pokrajinska in študijska knjižnica Murska Sobota
  • 12 december 2022 – 9. februar 2023: Avla Kirurške klinike UKC Maribor
  • 7. marec – 20. maj 2023: Galerija Eskulap, Zdravstveni dom Sevnica
  • 17. junij – 19. september 2023: Splošna bolnišnica Brežice
  • 13. oktober – 20. oktober 2023: Državni zbor, Ljubljana
  • 16. november 2023 – 15. december 2023: Srednja zdravstvena in kozmetična šola Celje
  • 15. januar 2024 – 28. februar 2024: Splošna bolnišnica Celje

Če bi razstavo gostili v prostorih vaše organizacije, nas prosimo kontaktirajte.

O razstavi v medijih (izbor)

Želim se opredeliti
Preko spletne strani
Poišči najbližjo lokacijo
Želim se opredeliti

    Spletno mesto uporablja piškotke za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih .