Domov Soglasje

Soglasje

V Sloveniji je darovanje organov in tkiv možno le po predhodnem soglasju. Postopke preverjanja soglasja določa zakonodaja.

Za darovanje se lahko vsak opredeli že za časa življenje. Po smrti podatek o morebitni opredelitvi v registru preverijo zdravniki in koordinatorji, ki imajo posebno kartico za dostop do podatkov, ki so zaklenjeni v Registru opredeljenih oseb.

V vsakem primeru se morajo z darovanjem strinjati tudi svojci umrle osebe. Ko človek v bolnišnici umre na način, ki omogoča darovanje organov, k svojcem umrle_ga pristopi transplantacijski koordinator. S svojci se pogovori o željah, značaju, volji pokojne_ga in vpraša za dovoljenje za darovanje. Pogovor poteka sočutno, razumevajoče, svojci imajo nekaj časa za medsebojni pogovor, za razmislek.

Če so svojci že vnaprej seznanjeni z voljo umrle osebe, ni dvomov za darovanje. Pogovor je v tem primeru informativne narave, razbremenilen in tolažilen v hudi čustveni stiski ob izgubi bližnjega.

Želim se opredeliti
Preko spletne strani
Poišči najbližjo lokacijo
Želim se opredeliti

    Spletno mesto uporablja piškotke za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih .