Ob bližajočem evropskem dnevu darovanja vas v petek, 7. oktobra, ob 11.00, vabimo na novinarsko konferenco, ki bo v Modrem salonu UKC Ljubljana. Ob 12.00 bo v avli UKC Ljubljana sledila otvoritev prav posebne fotografske razstave aktov oseb s presajenimi organi.

Spoštovane, spoštovani,

Bliža se 8. oktober, evropski dan darovanja organov in tkiv. V ta namen na Slovenija-transplantu pripravljamo različne dogodke. Ključno sporočilo letošnjega dneva bo »evropski dan darovanja - dan za opredelitev«.

Predstavnice in predstavnice medijev vljudno vabimo na novinarsko konferenco, ki bo v petek, 7. oktobra, ob 11.00 v Modrem salonu UKC Ljubljana (Zaloška 7). Na konferenci vam bomo podrobneje predstavili rezultate dela Slovenija-transplanta in Centra za transplantacijsko dejavnost v UKC Ljubljana in po razloge za otvoritev prav posebne fotografske razstave. Sodelovali bodo:

-        Andrej Gadžijev, dr. med., direktor Slovenija-transplanta;   

-        Dr. Ivan Kneževič, dr. med., Vodja Centra za transplantacijsko dejavnost v UKC Ljubljana;

-        Anja Garbajs, zdravljena s presaditvijo organov, predstavnica društva pacientov Slovensko društvo Transplant, sodelujoča na fotografski razstavi aktov. 

Novinarska konferenca bo predvidoma trajala 40 minut.  

Ob 12.00 bo v avli UKC Ljubljana sledila otvoritev fotografske razstave »Moja brazgotina, moje življenje«. Gre za serijo umetniških aktov oseb s presajenimi organi, ki so z veliko mero poguma in pozitivne energije razgalili svoje brazgotine, telesa in misli, da bi izrazili hvaležnost in podali ključno sporočilo: postani darovalec in omogoči življenje. Kot pravi Anja Garbajs: »Misel, da nekomu lahko podariš novo rojstvo, je večja od življenja«. Razstavo smo sodelovalno pripravili Slovenija-transplant in društvo pacientov Slovensko društvo Transplant. Sodelujoči na razstavi bodo na voljo za pogovore z novinarji. 


Vljudno vabljeni na oba dogodka, ki bosta ponudila vpogled v darovanje in presaditve organov in tkiv, kjer je veliko dobrih in uspešnih zgodb o solidarnosti, vrhunskih medicinskih dosežkih in uspehov v zdravljenju.

Razstava je odprta za najširšo strokovno in splošno zainteresirano javnost. Vse udeležence in udeleženke prosimo, da upoštevajo priporočila NIJZ glede preprečevanje širjenja okužb s SARS-CoV-2.

V upanju na snidenje vas lepo pozdravljam,

Andrej Gadžijev, dr. med., direktor Slovenija-transplanta