7. 12. 2002 bo v Salonu SAZU (1. nadstropje UKC LJ) od 9.00-12.00 potekala Delavnica o sistemu histovigilance. Poročanje o neželenih dogodkih in reakcijah (ali tudi postavitev suma nanje) je izjemnega pomena zaradi zagotavljanja kakovosti postopkov in preprečevanja tveganja za zdravje pacientov, osebja, škode ali celo izgube. tkiv in celic.

V Slovenija-transplantu smo odgovorni za obravnavo neželenih dogodkov in reakcij ter odklonov na področju preskrbe s tkivi in celicami zaradi presaditve, t. i. histovigilanco. Poročanje o neželenih dogodkih in reakcijah (ali tudi postavitev suma nanje) je izjemnega pomena zaradi zagotavljanja kakovosti postopkov in preprečevanja tveganja za zdravje pacientov, osebja, škode ali celo izgube tkiv in celic.
Ker ocenjujemo, da je sporočanje podatkov glede vigilančnih primerov nekoliko podcenjeno, smo se zaradi boljše ozaveščenosti vseh sodelujočih na področju preskrbe s tkivi in celicami za namen zdravljenja s presaditvijo, odločili organizirati izobraževanje o histovigilanci in o sistemu poročanja o neželenih dogodkih in reakcijah.

Vabilo in program Delavnice o sistemu histovigilance, ki bo potekala 7. 12. 2022 v Salonu SAZU v prvem nadstropju UKC Ljubljana, Zaloška 7, Ljubljana, s pričetkom ob 9. uri, najdete v priponkah.

Poudarjamo, da je udeležba na delavnici o histovigilanci  za imenovane odgovorne osebe ustanov za tkiva in celice obvezna v okviru rednega usposabljanja na področju preskrbe s tkivi in celicami. Usposobljenost odgovornih oseb na svojih rednih inšpekcijskih nadzorih preverja Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke. K udeležbi vabimo tudi ostale zaposlene v vaši ustanovi.

Prijazno prosimo za potrditev udeležbe najkasneje do 7. 12. 2022. Kontaktna oseba za prijave sem Barbara Uštar: barbara.ustar@slovenija-transplant.si , tel.: 01 300 68 60.

Ker je število udeležencev omejeno, vas vljudno vabimo k čim prejšnji prijavi.