Z znanjem, angažiranostjo in sodelovanjem ekip so pod vodstvom doc. dr. Tomaža Štupnika, dr. med. prvič v Sloveniji odlično izpeljali presaditev pljuč pri otroku. Zahvala gre tudi anonimnemu darovalcu_ki. Brez darovanja ni transplantacij.

17. avgusta je v medijih završala odlična novica o uspešni presaditvi pljuč pri deklici in srca pri dečku, o predanosti in strokovnosti multidisciplinarnih ekip, o dobrem okrevanju obeh otrok po tem zahtevnem posegu. Več podrobnosti o posegu, odločitvah, zapletih, okrevanju in drugem preberite na https://www.zdravstveniportal.si/zdravje/zdravljenje/587/presaditev-pljuc-otroci?fbclid=IwAR2MXZ9z-GWR7H0nePkoYjbjrPCd0gSJTjQW3pto6VChqZW7bUJkf59ZgKQ ali poglejte video zapis na https://www.rtvslo.si/4d/arhiv/174712337?s=mmc.

Presaditev je vedno sklepno dejanje, stičišče in vrhunec verige postopkov in okoliščin, ki se odvijejo pred tem. Prav vsaka presaditev se začne z darovanjem organov, zato gre ob vseh vrhunskih dosežkih kirurgije in strokovnosti uigranih ekip, zahvala tudi vsem, ki v težkih trenutkih izgube bližnje osebe podajo soglasje za darovanje.

Zaradi anonimnega darovalca ali darovalke otroci ali odrasli s končno odpovedjo organov pridobijo novo priložnost za življenje. Vsak darovalec ali darovalka lahko pomaga ali povrne življenje celo 9 osebam.

Razmislite in se opredelite glede posmrtnega darovanja tudi vi. Za več informacij pobrskajte po naši spletni strani.