Vabimo k poslušanju oddaje Ars humane, v kateri o darovanju organov samokritično, spodbudno, neposredno, informativno in znanstveno govorijo prim. Danica Avsec, anesteziologinja, Slovenija-transplant, dr. Miha Arnol, nefrolog, UKC Ljubljana, dr. Tanja Kamin, komunikologinja, FDV.

Leto 2020 je za transplantacijsko dejavnost v Sloveniji leto obletnic. Obeležujemo 20 let sodelovanja z mednarodno mrežo Eurotransplant in 50 let od prve presaditve ledvice. 

V radijski oddaji Ars humana so se gostje z voditeljico Karmen Kogoj Ogris pogovarjali in razmišljali o humanizmu, o svobodi posameznika v današnji individualizirani družbi, o vzajemnosti, o razvoju in sodelovanju v transplantacijski medicini, o posebnostih in prednostih, ki jih imajo bolniki zaradi enega transplantacijskega centra in centralne koordinacijske pisarne (Slovenija-transplanta) v Sloveniji. 

Prim. Avsec, dr. Arnol in dr. Kamin so odgovorili na vprašanja, zakaj je tako težko začeti pogovor o darovanju in smrti v krogu družine, zakaj obstaja tolikšen razkorak med načelno in izraženo podporo darovanju organov, zakaj o temi ne razmišljamo, dokler se nas osebno ne dotakne, zakaj pa med pogovorom s svojci večina poda soglasje, zakaj je zaupanje v transplantacijske strokovnjake pri nas še vedno visoko in zakaj je treba področje darovanja organov po smrti detabuizirati.

Odkrito so pojasnjevali prednosti in izzive zdravljenja s presaditvijo. Govorili so tudi o kakovosti organov, darovanju po cirkulatorni smrti, spreminjanju zakonodaje, ponovnih presaditvah in tveganjih, ki nastanejo ob teh kompleksnih operativnih posegih. Odličen pogovor so zaključili z razmišljanjem o upanju, ki je pri darovanju organov in zdravljenju s presaditvijo vedno večsmerno.

Vsekakor vredno poslušanja, vzemite si čas. Oddaja, ki je bila 9. novembra predvajana na 3. radijskem programu RTV Slovenija, je dostopna v arhivu na povezavi  ars.rtvslo.si.