Iskreno čestitamo številčni ekipi v UKC Ljubljana, ki je decembra pod vodstvom dr. Tomaža Štupnika uspešno izvedla presaditev pljuč pri 34-letniku, ki so mu pljuča odpovedala zaradi posledic covida-19. Izjemen strokoven dosežek v svetovnem merilu!

Decembra so v Centru za transplantacijsko dejavnost v UKC Ljubljana uspešno izvedli presaditev pljuč pri 34-letnemu bolniku, ki so mu zaradi posledic covid-19 dokončno odpovedala pljuča. Pri posegu, ki je trajal 10 ur v noči s četrtka na petek, je pod vodstvom vrhunskega strokovnjaka doc. dr. Tomaža Štupnika sodelovalo prek 100 ljudi.

Operacija je izjemen strokoven in logističen dosežek. Do sedaj je bilo v svetu izvedenih samo 10 tovrstnih posegov. 

Vsem sodelujočim iskreno čestitamo za dosežek! 

Sočasno opazarjamo, kako pomembno je, da kljub epidemiji in kriznim razmeram nenehno zagotavljamo zdravljenje s presaditvijo vsem, ki ga nujno potrebujejo. To nam je v Sloveniji tudi čez celo leto uspevalo. Opravljenih je bilo celo več presaditev kot v preteklem letu. 

Zdravljenja pa ni brez darovanja organov in tkiv. Hvaležni smo vsem darovalcem in darovalkam in njihovim svojcem, ki so podali soglasje za posmrtno darovanje.     

Vabimo, da več o posegu preberete v članku (avtorica Polona Malovrh v časniku Delo): 

delo.si