Domov Novice Popravek

O prvi presaditvi trebušne slinavke v Sloveniji

Objavljamo opravičilo in pomemben popravek o interpretaciji prve transplataciji trebušne slinavke v Sloveniji. Prof. dr. Stane Repše, upokojeni kirurg in predstojnik Kliničnega oddelka za abdominalno kirurgijo v letih od 2002-2009, je leta 1990 opravil prvo presaditev trebušne slinavke pri nas. V zgodovinskih virih se je do sedaj zmotno omenjalo dr. Alojz Pleskoviča kot vodjo ekipe in nosilca tovrstne prve presaditve pri nas.

Datum objave

V monografiji Razvoj transplantacijske medicine v Sloveniji: programi, smernice in perspektive, ki sta jo uredili Avsec Danica in Zvonka Zupanič Slavec (2016) je na straneh 174-178 objavljen članek Presaditev trebušne slinavke (avtorja Damjan Kovač in Aleš Tomažič), v katerem je navedeno, da je prvo presaditev vodil dr. Alojz Pleskovič. Tako navajajo tudi vsi drugi zgodovinski (tudi časopisni) viri.

Javno objavljamo popravek: prvo presaditev trebušne slinavke pri nas je izvedel prof. dr. Stane Repše. Prof. Repše natančno opiše postopke in vse sodelujoče. Zapis je bil javno objavljen v članku v reviji ISIS, januar 2024, str. 53-55. Dostopen je tukaj.

Prof. dr. Stane Repšetu se iskreno opravičujemo za napako.

Prva presaditev trebušne slinavke - popravek

Stane Repše: Prva transplantacija trebušne slinavke v UKC Ljubljana.

Želim se opredeliti
Preko spletne strani
Poišči najbližjo lokacijo
Želim se opredeliti

    Spletno mesto uporablja piškotke za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih .