Domov Novice Statistika

Opredelitve glede darovanja organov v aprilu

Objavljamo redno mesečno obvestilo o številu opredelitev v nacionalnem registru glede darovanja organov. Aprila 2024 se je vpisalo 88 ljudi (aprila 2023: 148). V tem letu se opredelilo 394 ljudi. V registru je vpisanih 16.096 ljudi. Hvala vsem, ki ste sprejeli pomembno odločitev.

Datum objave

V tem letu je večina (275) izbrala elektronsko pot opredelitve. Za registrirane uporabnike in uporabnice portala eUprave (prek 300.000 vas je) je e-opredelitev za ali proti darovanju hitra, varna in enostavna. Poudarjamo, da se podatek o vaši opredelitvi zabeleži izključno v registru, katerega skrbnik je Slovenija-transplant. Podatek ni viden nikomur, ne vašemu osebnemu zdravniku, ne na portalu zVem, ne na kartici zdravstvenega zavarovanja. Šele po zabeleženem času smrti podatek lahko odklene in preveri vaše stališče transplantacijski koordinator_ica.

Absolutno neutemeljen strah in zmoten predsodek je, da bi vaša formalna opredelitev za darovanje potencialno lahko negativno vplivala na vašo zdravstveno obravnavo v kritičnem stanju. Zdravniki in zdravnice vedno naredijo vse, kar je v njihovi moči, da bi vas pozdravili.

Vljudno vabimo vse, ki še razmišljate o opredelitvi, imate dvome ali vprašanja, da odgovore na pogosta vprašanja in druge informacije poiščete na naši spletni strani. Sprejmite odločitev na osnovi utemeljenih informacij in brez občutkov prisile. Vsak ima pravico odločanja za ali proti darovanju.

Želim se opredeliti
Preko spletne strani
Poišči najbližjo lokacijo
Želim se opredeliti

    Spletno mesto uporablja piškotke za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih .