V 4. številki strokovnih novic s Slovenija-transplanta širimo dobre želje za prihajajoče leto in preliminarno zbirno statistiko o donorski in transplantacijski dejavnosti po kvartalih.

V e-novičniku je direktor Slovenija-transplanta Andrej Gadžijev, dr. med. naslovil strokovno javnost in se vsem sodelujočim v nacionalnem donorskem programu zahvalil z besedami:

Spoštovane kolegice in kolegi, drage sodelavke in sodelavci, drage bralke in bralci.

Na področju donorske dejavnosti je bilo leto 2022 še posebej uspešno. Tudi zaradi vašega doprinosa in sodelovanja. Končno »bilanco« iztekajočega leta bomo sicer objavili januarja 2023, izgledi pa so, da bomo v številu umrlih darovalcev in pridobljenih organov za presaditev presegli najboljše rezultate do sedaj. Rezultati niso naključni. So podatki toliko pomembnejši, ker nam jih je s premišljenimi ukrepi in skupnimi močmi uspelo doseči v času, ko se v zdravstvenem sistemu soočamo s preobrati, ovirami in vse drugo kot pozitivnim vzdušjem za delo. Svet dobiva vse-krizno podobo, zato se posvečamo razvoju boljše odpornosti donorskega programa. In optimistično zremo naprej.

Vsem se iskreno zahvaljujemo za požrtvovalnost in predanost skupnemu cilju, ki je vedno isti: pacientom omogočiti zdravljenje s presaditvijo, pomagati preživeti ali zaživeti boljše življenje.

Naj bo leto 2023 lepše in srečnejše za vse nas!

Objavili smo tudi preliminarno statistiko za obdobje januar-september 2022.