V letu 2022 se je v register opredeljenih oseb glede darovanja organov po smrti vpisalo 2011 ljudi. V registru je opredeljenih 13.581 ljudi (med njimi 83 proti darovanju).

Objavljamo preliminarne podatke o številu opredeljenih v nacionalnem registru opredeljenih oseb glede darovanja organov in tkiv po smrti za namen zdravljenja. Register obstaja od leta 2004. V preteklem letu smo zabeležili 2011 opredelitev, kar je največ na letni ravni od obstoja registra.

Porast števila opredelitev na mesečni ravni smo zabeležili v zadnjih treh mesecih, in sicer vse naprej od evropskega dneva darovanja v oktobru, ko smo tudi otvorili razstavo fotografij Moja brazgotina, moje življenje. Projekt, ki smo ga zastavili v sodelovanju z društvom pacientov Transplant, ruši tabuje o darovanju organov in prek vrhunskih fotografij (avtor Miran Jurišič) nagovarja javnost k razmisleku in opredelitvi za darovanje organov. Razstava potuje po Sloveniji in je trenutno (do konca februarja) na ogled v avli glavne kirurške stolpnice UKC Maribor.  

Podobno kot v preteklem letu, je 80 % opredeljenih uporabilo elektronsko možnost. Opredelitev prek portala eUprave je hitra, varna in enostavna.

Ste se vi že opredelili?