Objavljamo mesečno statistiko o številu opredeljenih glede darovanja organov. V tem letu se je opredelilo že 620 ljudi, kar je več v primerjavi z istim obdobjem v letu 2022.

Spodbudno je spremljati trend stalne rasti števila mesečnih opredelitev glede darovanja organov. V tem letu se je opredelilo 620 ljudi, med njimi je 9 oseb izrazilo nasprotovanje darovanju organov.  509 ljudi se je opredelilo po elektronski poti, prek portala javne uprave.

V nacionalnem registru je bilo do konca marca 2023 opredeljenih 14.199 ljudi, med njimi 92 proti darovanju.

V Slovenija-transplantu spodbujamo razmislek in tudi osebno odločitev glede posmrtnega darovanja organov za namen zdravljenja. Vsak starejši od 15 let, ki je sposoben razsojanja, se lahko opredeli za ali proti darovanju. Zgornje starostne omejitve ni. 

Za dejansko darovanje morajo biti izpolnjeni številni medicinski pogoji in kriteriji, ki ih ni moč predvideti. O darovanju ob izteku življenja odločajo tudi okoliščine smrti.

Ste vedeli, da en_a darovalec_ka lahko reši do 9 življenj? Hitra in enostavna pot opredelitve /z veljavnim digitalnim potrdilom/ je na tej povezavi.