Na letošnjem Zdravstvenem razvojnem forumu, ki je potekal 17. in 18. junija v Portorožu, smo predstavili našo dobro prakso Darovanje organov v Sloveniji.

Častni pokrovitelj dogodka je bil predsednik republike Borut Pahor. Rdeča nit foruma je bila Stabilnost in vzdržnost zdravstvenih sistemov – odgovor na krizo. Na konferenci je bil poudarek na analizi dogodkov in odzivanja na epidemijo covid-19 v slovenskem zdravstvenem sistemu. Z močno mednarodno zasedbo, saj so sodelovali tudi strokovnjaki iz sosednjih držav, je bil forum usmerjen v podajanje predlogov in rešitev za izboljšanje v prihodnosti. Vsebinski sklopi dogodka so bili: Stabilnost in vzdržnost, Kakovost in varnost, Kriza kot sito rešitev, Digitalizacija in Kako naprej.

Na Zdravstvenem razvojnem forumu so že tretje leto zapored podelili priznanje najboljše prakse v zdravstvu z namenom prepoznavanja in prenosa dobrih praks, ki izstopajo v slovenskem prostoru in imajo dodano vrednost. Z razpisom želijo organizatorji dodatno spodbujati razvoj in rast dobrih praks in seveda tudi njihovo promocijo, saj pogosto ob vseh negativnih informacijah v zdravstvu ostanejo skrite.

Med prispelimi nominacijami so v strokovni komisiji izbrali 3 finaliste glede na umeščenost po ravneh zdravstvenega varstva. Trije izbrani finalisti za priznanje najboljše prakse v zdravstvu 2021 po kriterijih kakovost in varnost v zdravstvu so bili:

  • Zdravstveni dom Sevnica s prakso Dostopnost kot temelj kakovosti primarne zdravstvene ravni v ZD Sevnica v luči pandemije covida-19;
  • Splošna bolnišnica Murska Sobota s prakso Kadrovski, prostorski in organizacijski izzivi obravnave pacientov v Splošni bolnišnici Murska Sobota v času epidemije covida-19;
  • Slovenija-transplant s prakso Darovanje organov v Sloveniji: strokovnost, kakovost, etičnost, solidarnost, vzajemnost.

Po predstavitvah vseh treh praks je sledilo glasovanje udeležencev foruma za najboljšo prakso po njihovem izboru, prislužil si jo je Zdravstveni dom Sevnica z omogočanjem stalne dostopnosti vsem pacientom kljub epidemiji covida-19.

Ponosni smo, da smo bili izbrani med finalisti. Nagrada je priznanje za naše strokovno uspešno, kakovostno in etično delo. Čestitamo tudi vsem drugim finalistom.