Sedmega januarja letos so v Medicinskem centru Univerze v Marylandu v Združenih državah Amerike prvič do zdaj človeku uspešno presadili živalsko srce. Kakšne strokovne in etične dileme odpira poseg? So ksenotransplantacije najboljša rešitev za kronično pomanjkanje organov za zdravljenje s transplantacijo ali obstajajo ustreznejše in bolj etične alternative? Kakšna je prihodnost, razvoj organoidov?

Sedmega januarja letos so v Medicinskem centru Univerze v Marylandu v Združenih državah Amerike prvič do zdaj človeku uspešno presadili živalsko srce. Novico so senzacionalistično objavili številni mediji doma in v tujini.

Redkeje so se področja lotili bolj poglobljeno in celostno. Ena od izjem je radijska oddaja Intelekta. V oddaji so svoja strokovna mnenja in stališča podali travmatolog Andrej Gadžijev, direktor Slovenija-transplanta, kardiolog prof. dr. Bojan Vrtovec z UKC Ljubljana in kirurg doc. dr. Ivan Kneževič, vodja Centra za transplantacijsko dejavnost v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana.  Ozadje posega in stanje bolnika po 7 tednih je iz prve roke povedal tudi kirurg prof. dr. Muhammad Mohiuddin z Medicinskega centra Univerze v Marylandu.

Je bil ustrezen čas za tovrsten poseg? Je znanje na področju že dovolj zrelo? Je etično gojiti živali za zdravljenje s presaditvijo? Obstajajo boljše alternative za rešitev kroničnega pomanjkanja organov za presaditev? Kakšna je prihodnost? Bi lahko ksenotransplantacija še povečala razkol med bogatimi državami, ki lahko omogočajo zdravljenje in revnimi, kjer ni tovrstnih možnosti? Na ta in druga vprašanja odgovarja Andrej Gadžijev.

Vabimo k poslušanju oddaje Intelekta, kjer boste dobili bolj celovit vpogled v razumevanje področja.

Oddajo poslušajte na povezavi https://radioprvi.rtvslo.si/2022/02/intelekta-ksenotransplantacija-srce-mohiuddin/.