9. 3. 2022 je bila na 1. programu TV Slovenija predvajan dokumentarec Posebne zgodbe - darovanje organov. V arhivu si oglejte izvrstni 25-minutni film, ki prek realnih izkušenj in strokovnih pojasnil prim. Danice Avsec in drugih prikaže tematiko darovanja izjemno uravnoteženo, kritično in spodbudno.

Živeti čim dlje in čim bolje je želja, ki jo nekaterim pomagajo uresničiti popolni neznanci. Za strokovno besedo transplantacija se skrivajo resnične, na eni strani boleče, na drugi bolj vesele zgodbe. Pripovedujejo jih prejemniki darovanih organov, mlada ženska, ki na darovalca še čaka, in družina fanta, ki se je ob njegovi nenadni smrti soočila z vprašanjem o darovanju njegovih organov. O pomislekih, dvomih, žalosti in sreči, o strahu, negotovosti in tiktakanju ure, upanju in življenju, ki gre kljub vsemu naprej, o novem, drugačnem življenju, pripovedujejo Franc, Albin, Andreja, njihovi bližnji in Žigova družina. Scenarij: Milica Prešeren, režija: Jaka Krivec.

Dokumentarec je nastajal kar nekaj mesecev v preteklem letu. Slovenija-transplant je sodeloval pri posredovanju gradiva in kontaktov, razlagi postopkov. S strokovnimi pojasnili v filmu sodelujeta prim. Danica Avsec, takratna direktorica Slovenija-transplanta in dr. Bernarda Logar Zakrajšek, klinična psihologinja iz UKC Ljubljana, ki ima dolgoletne izkušnje z osebami pred in po transplantaciji. Psihološko pomoč pa nudi tudi svojcem, ki so podali soglasje za darovanje organov njihovih bližnih pokojnih oseb.

Vljudno vabimo in priporočamo ogled tega izjemnega dokumentarca, ki je dostopen v arhivu RTV Slovenija na povezavi https://365.rtvslo.si/arhiv/posebne-zgodbe/174854456.  Dobili boste vpogled v resnične dvome, strahove, vprašanja, in pa tudi odgovore na vprašanja, osmislitev, pozitivne plati področja.