Preberite že tradicionalno knjižico Daj življenju priložnost: donorska in transplantacijska dejavnost v Sloveniji v letu 2021.

Letno poročilo z naslovom "Daj življenju priložnost" vsebuje ključne statistične podatke o donorski in transplantacijski dejavnosti v Sloveniji v lanskem letu in vseh preteklih letih od začetka dejavnosti. Med drugim vsebuje podatke o dosežkih v letu 2021, čakalnih seznamih in številu umrlih darovalcev.

Knjižica prav tako vsebuje podatke o vpisanih v registru opredeljenih oseb za darovanje organov po smrti, odstotkih privolitev pri pogovoru s svojci, delovanju donorskih centrov, pridobljenih organih za presaditev, presajenih organih, uspešnosti programov za presaditev organov, pridobljenih in presajenih tkivih in celicah ter neželenih dogodkih in reakcijah.

V lanskem letu je bilo sicer število potencialnih umrlih darovalcev in transplantacij organov v primerjavi z letom 2020 nižje, a število dejanskih darovalcev je bilo tudi zaradi visoke stopnje soglasja svojcev za darovanje enako kot v letu 2020. Rezultat zaradi ekstremnih delovnih razmer in preobremenjenosti osebja v enotah intenzivne medicine v času epidemije covid-19 ocenjujemo kot dober. Kljub še enemu letu, ki je preizkušalo zmogljivosti, smo uspeli realizirati številne cilje. Predvsem pa dejavnosti zaradi covid-19 nismo zaustavili, in s tem smo v sodelovanju s Centrom za transplantacijsko dejavnost v UKC Ljubljana bolnikom zagotavljali zdravljenje s presaditvijo organov.

Knjižico smo izdali tudi v tiskani različici. Če potrebujete tiskan izvod, nam pišite na info@slovenija-transplant.si.