Domov Novice Intervju

Andrej Gadžijev o osebnih in strokovnih temah

Direktor zavoda Slovenija-transplant je v pogovoru za revijo Onaplus spregovoril o darovanju organov, svoji izkušnji z vlogo pacienta, evtanaziji in odnosu z očetom.

Datum objave

Gadžijev med drugim poudarja, da imamo v Sloveniji izjemno visoke etične standarde, kar se darovanja organov tiče. Ob glasnih razpravah o evtanaziji opozarja na populizem in širjenje neutemeljenih strahov v družbi: “Na žalost nekateri mimogrede povezujejo evtanazijo s trgovanjem z organi. To je popoln absurd”.

Zanimivo je, da je trikrat večja verjetnost, da bo človek potreboval zdravljenje s presaditvijo organov, kot da bo, če se bo tako opredelil, postal darovalec. Opredelitev za darovalca je odločitev, zaklenjena do smrti. Do tega trenutka si je mogoče kadarkoli premisliti. Darovanje organov je in mora ostati popolnoma altruistično dejanje. Pravi še, da je odločitev za darovanje organov prostovoljna in nepridobitna, vanjo te nihče ne more prisiliti.

Intervju je v celoti dostopen v tiskani različici novemrske številke revije Onaplus. Za okus pa del pogovora preberi tukaj.

Vir fotografije: Leon Vidic/Delo.

Želim se opredeliti
Preko spletne strani
Poišči najbližjo lokacijo
Želim se opredeliti

    Spletno mesto uporablja piškotke za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih .