Domov Novice Razstava

Razstava v Splošni bolnišnici Izola

Potujoča razstava Moja brazgotina, moje življenje, je od 17. junija 2024 do konca avgusta na ogled v Splošni bolnišnici Izola. Pri glavnem vhodu bolnišnice je obešen delček razstave, ki povabi k ogledu v glavnem hodniku pritličja, ki vodi do ambulant in Urgentnega centra. Vljudno vabljeni!

Datum objave

Sporočilo za javnost/medije ob otvoritvi razstave v Splošni bolnišnici Izola

Slovensko društvo Transplant in Zavod Republike Slovenije za presaditve organov in tkiv Slovenija-transplant sta združila znanje in izkušnje v drznem projektu Moja brazgotina, moje življenje. Razstava odpira oči, širi razumevanje darovanja organov, spodbuja pogovore ter opredelitev.

Prim. Danica Avsec, dr. med., pomočnica direktorja Slovenija-transplanta: »Zdravljenje s presaditvijo organov in tkiv je izraz spoštovanja življenja vsakega posameznika, ki ga v Sloveniji izvajamo varno in dostojanstveno do darovalcev in prejemnikov. Zelo nas veseli, da ste prostor za razstava odprli v Splošni bolnišnici Izola. S tem omogočili zaposlenim in obiskovalcev, da se na zanimiv način podrobneje seznanijo s področjem. Vaša bolnišnica je eden od enajstih donorskih centrov v nacionalni mreži. Bolnišnična transplantacijska koordinatorica pa Maja Ivartnik Merkač, dr. med. Naša glavna želja je, da bi si razstavne panoje ogledalo čim več ljudi. Prepričana sem, da nikogar ne bodo pustili ravnodušnega.«

Nina Žitek, prejemnica jeter in predsednica društva pacientov: »Poslanstvo našega društva je, da razbijamo predsodke, da javno govorimo o pomenu darovanja organov, in da smo opora tistim, ki čakajo na presaditev. Vemo, kako dragocene so izkušnje vseh nas, ki smo že prehodili pot do transplantacije. Zato glasno delimo svoje zgodbe, če je potrebno tudi slečemo oblačila. Za razstavo se je pogumno razgalilo enajst članov in članic društva, ovekovečil nas je fotograf Miran Juršič. Naše brazgotine, ki smo jih pokazali brez predsodkov, so prikaz strahu, žalosti, jeze, razočaranja. A hkrati so tudi zgodbe o pogumu, o bitki za življenje, o upanju in veliki želji po življenju.

Z razstavo želimo vsem ljudem pokazati, kako krhka in dragocena so naša življenja in izraziti hvaležnost. Neizmerno smo hvaležni. Hvaležni, da živimo. Živimo pa ravno za to, ker se je nekdo opredelil za darovalca oz. so morda to storili svojci ob njegovi smrti. Za nas je darovanje izraz globoke in brezpogojne ljubezni, ki ne pozna imena in priimka a je močnejše od smrti«.

Zavod Slovenija-transplant je razstavo dopolnil s strokovnimi pojasnili. O pomenu dobro informirane javnosti je prim. Danica Avsec dodala: »Zdravniki, zdravnice in medicinsko osebje smo dolžni skrbeti za kakovost tovrstnega zdravljenja in razvoj, z argumentirami razgovori pa pojasnjevati postopke, kakršnekoli dileme, etične in zakonske izzive. Vsi skupaj namreč ustvarjamo kulturo darovanja z opredelitvijo za darovanje po smrti. Nikoli namreč ne vemo, kdaj bomo morda mi ali naši najdražji potrebovali organ za ohranitev ali izboljšanje življenja. Z opredelitvijo za darovanje po smrti ustvarjamo zaključen varen  krog drug za drugega, v katerem  je možno hude odpovedi organov zdraviti s presaditvijo. O primernosti  organov za presaditev se bodo odločali odgovorni strokovnjaki. Poziv za vsakogar je le, da se odloči in opredeli za darovanje po smrti. O skrbeh in dvomih pa se posvetujte, za začetek na spletni strani www.slovenija-transplant.si.«

Prva otvoritev razstave je bila ob evropskem dnevu darovanja, 7. 10. 2022. Vse od tedaj razstava uspešno potuje po Sloveniji. V SB Izola bo na ogled do konca avgusta 2024. Srčno vabljeni k ogledu. Naj bo razstava povod za pogovore o darovanju, za opredelitev in spodbuda za strokovno javnost.

 

Želim se opredeliti
Preko spletne strani
Poišči najbližjo lokacijo
Želim se opredeliti

Spletno mesto uporablja piškotke za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih .