Domov Novice Mesečno obvestilo

Število opredelitev v mesecu maju

Objavljamo redno mesečno obvestilo o številu opredelitev v nacionalnem registru. Glede darovanja organov in tkiv po smrti se je v mesecu maju 2024 opredelilo 131 ljudi. To je največ na mesečni ravni v tem letu.

Datum objave

V tem letu je formalno svojo stališče glede darovanja organov in tkiv po smrti zabeležilo 526 ljudi. Med njimi je 516 oseb izrazilo voljo za darovanje, 10 pa proti. V registru opredeljenih oseb je skupaj vpisanih 16.227 ljudi (med njimi 117 proti, preostali za darovanje).

Hvala vsem, ki ste sprejeli to pomembno odločitev. Vsaka opredelitev šteje. S tem dejanjem se širi zavedanje o možnosti darovanja organov in tkiv po smrti za namen zdravljenja nekoga, ki je v hudi bolezni ali življenjski stiski.

Poudarjamo, da podatek o opredelitvi ne vpliva na obravnavo v zdravstvenem sistemu, saj za časa življenje ni viden v vaših zdravstvenih podatkih (ni viden na kartici zdravstvena zavarovanja ipd.). Opredelitev je zabeležena v ločenem in posebnem nacionalnem registru, katera skrbnik je Slovenija-transplant. Šele po potrjeni smrti podatek lahko odklene transplantacijski koordinator_ica. V primeru, da je pokojni umrl na način, ki bi potencialno omogočal darovanje organov, preveri stališče umrlega glede darovanja organov.
Za številne, ki uporabljajo portal eUprave, je opredelitev po elektronski poti hitra, varna in enostavna.
Želim se opredeliti
Preko spletne strani
Poišči najbližjo lokacijo
Želim se opredeliti

    Spletno mesto uporablja piškotke za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih .