Domov Novice Sporočilo za javnost

Kratko letno poročilo 2023

Na enem mestu smo zbrali ključne statistične podatke o donorski in transplantacijski dejavnosti v Sloveniji in presežke Slovenija-transplanta v preteklem letu. Preglejte kratko letno poročilo.

Datum objave

Leto 2023 je bilo na področju darovanja organov presežno.

»Prav vsem, ki ste na svoj način dodali delček k odličnim skupnim rezultatom, se iskreno zahvaljujem. Z izjemnim delom, strokovnostjo in zavzetostjo vseh sodelujočih ekip ter z visoko podporo javnosti smo prvič v zgodovini zavoda uspeli preseči številne mejnike na področju donorske dejavnosti. Prvič smo presegli število 30 aktivnih darovalcev na milijon prebivalcev (30.66) in prvič smo presegli število 27 dejanskih darovalcev na milijon prebivalcev (27.36). 58 umrlih darovalcev je podarilo 186 organov za zdravljenje s presaditvijo. Transplantacijski koordinatorji in koordinatorice so izvedle 95 pogovorov o možnem darovanju in 79 % svojcev je podalo soglasje. To so resnično spodbudni pokazatelji, da javnost razume in podpira naše delo. Naš skupni cilj je namreč vedno isti, to je negovati solidarnost, bolnikom pa ne glede na otežene razmere v zdravstvu, zagotavljati upanje in priložnosti za zdravljenje s presaditvijo, za življenje«. 

Andrej Gadžijev, dr. med., direktor Slovenija-transplanta

Darovanje organov: statistika 2023

Darovanje organov: statistika 2023

Transplantacijska dejavnost: statistika 2023

Transplantacijska dejavnost: statistika 2023

Vljudno vabljeni, da pregledno kratko letno poročilo preberete v celoti.

KLP 2024

Želim se opredeliti
Preko spletne strani
Poišči najbližjo lokacijo
Želim se opredeliti

    Spletno mesto uporablja piškotke za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih .